back

East Grain atrage o investiție din partea Groupului ceh Agrofert

East Grain atrage o investiție din partea Groupului ceh Agrofert. Prin acesta grupul Agrofert obține pachetul majoritar de 65% al companiei clujene. Tranzactia se realizează în principal printr-o majorare de capital și reprezintă cea mai importantă investiție externă în agrobusinessul românesc din ultimul an.

Principala activitate a East Grain este comerțul cucereale și semințe oleaginoase, dar prestează și o serie de servicii adiacente cum ar fi servicii de logistică, depozitare, procesare și integrare. East Grains-a consacrat deja ca jucător regional având prezență în România, Ungaria și Serbia.

Investiția Agrofert vine pe fondul dinamicii East Grain care a avut o creștere medie a businessului in medie (CAGR) de 22,5% în ultimii 5 ani. Investiția va permite East Grain să-și sustina viziunea de expansiune și diversificare. Pentru Agrofert pachetul majoritar în East Grain înseamnă o rampă de lansare bine fundamentată pe piața românească de produse agricole, care să completeze rețeaua sa existentă de distribuție de îngrășăminte din România.

Agrofert este cel mai mare grup de companii care activează în agricultura și industria alimentară în Europa Centrală, dar este și un producător important de îngrășăminte, ceea ce indică deja în ce direcțieîși va diversifica activitatea East Grain. Până în prezent Agrofert are o prezență importantă pe latura de agrobusiness în Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și Croația iar cu această achiziție își consolidează considerabil prezența și în România.

“Suntem nerăbdători să punem în valoare experiența noastră de treizeci de ani în favoarea grupul East Grain. Investiția noastră va permite grupului să exploateze noi oportunități, să își mărească capacitățile și să-și extindă prezența pe piață”. -- a declarat Libor Němeček (director M&A și Corporate Finance al Agrofert).

Cât de importantă este această investiție pentru Agroferteste semnalat și de faptul că în cadrul noului board East Grain vor activa și Petr Cingr actualmente (vicepreședintele board-ului Agrofert), Libor Němeček (Membru al board-ului Agrofert),precum și Andreas Klamminger (Director General al Fert-Tradero S.r.l).

“În Agrofert am găsit un partener extrem de dedicat și profesionist” -- a declarat Tamás Vincze CEO-ul East Grain care a adăugat: ’’vom profita de nenumărate instrumente noi care ne vor susține creșterea pe termen lung. Agrofert este partenerul alături de care vom putea crește considerabil valoarea adăugată creată de grupul East în piața regională. Consider că această tranzacție este unică în agribusiness-ul românesc: nu este vorba despre un exitci despre un parteneriat pe termen lung între o companie românească consacrată și un important jucător european.”

Procesul se va încheia în aproximativ patru luni, pasulurmător fiind avizul departamentului pentru concurența din cadrul Comisiei Europene și a altor autorități de reglementare relevante.

Galerie

No items found.