back

A kolozsvári székhelyű East Grain Srl. gabonakereskedelmi cégcsoport és a cseh AGROFERT a.s. átfogó befektetési megállapodást kötött

 A kolozsvári székhelyű East Grain Srl. (a továbbiakban “East Grain”) gabonakereskedelmi cégcsoport és a cseh AGROFERT a.s. (a továbbiakban „Agrofert”) átfogó befektetési megállapodást kötött, aminek eredményeként az Agrofert Csoport többségi tulajdonossá válik az East Grainben. Az East Grain több, mint 17 éves organikus fejlődésnek köszönhetően regionális szereplővé vált a közép- és kelet-európai régióban, a romániai operáció mellett magyarországi és szerbiai jelenléttel is rendelkezik. Az üzletrészvásárlással és jelentős tőkeemeléssel lezajló tranzakció az egyik legjelentősebb külföldi befektetésnek számít a régió agráriumában.

Az East Grain jelenlegi legnagyobb tulajdonosa és egyik alapítója, a Kerezsi Miklóshoz köthető magyarországi Hodler Csoport a tranzakciót követően is jelentős tulajdonos és az igazgatótanács tagja marad a vállalatban. A tranzakció a Hodler Csoport régiós konszolidációs stratégiájának relevanciáját igazolja, és megalapozza egy, az Agrofert Csoporttal történő szélesebb körű együttműködés kialakítását.

Az East Grain fő tevékenysége a gabona és olajos magvak kereskedelme, mely folyamatosan bővült logisztikai, raktározási, feldolgozásiés mezőgazdasági input kereskedelmi szolgáltatásokkal. A befektetéssel az Agrofert célja, hogy támaszkodva az East Grain eddigi stratégiájára egy méretében és lefedettségében sokkal jelentősebb integrált gabona és inputkereskedő vállalatot hozzon létre, amely kihívója lehet a régió legnagyobb nemzetközi szereplőinek. Az Agrofert a közép-európai mezőgazdasági és élelmiszeripar legnagyobb vállalatcsoportja, kiemelkedő regionális lefedettséggel. Egyben jelentős műtrágyagyártó is, ami új irányt ad az East Grain diverzifikációs tevékenyégének és további piacokat is nyithat az East Grain számára

„Készek állunk arra, hogy az East Grain csoport rendelkezésére bocsássuk húsz éves tapasztalatunkat és nemzetközi üzleti hálózatunkat. Befektetésünk lehetővé teszi a vállalat számára, hogy kihasználja az új lehetőségeket, növelje kapacitását és bővítse piaci jelenlétét." --emelte ki Libor Němeček (az Agrofert M&A és Pénzügyi igazgatója)

„Nagy öröm számomra, hogy a 17 éve alapított cégünk egy komoly mérföldkőhöz érkezett. Meggyőződésem, hogy az Agrofettel való együttműködés révén a következő években Romániában, Magyarországon és a Nyugat-balkánon a piacvezető gabonakereskedő szereplők egyikeként működünk majd együtt a helyi mezőgazdasági termelőkkel.  Külön öröm számomra, hogy az East Grain tulajdonosi körében, menedzsmentjében több olyan tehetséges fiatal tevékenykedik, akik az általam 15 éve alapított vezetőképző szakkollégium diákjaként érkeztek hozzánk.”-mondta Kerezsi Miklós  a Hodler Csoport elnöke.

„Az Agrofertben egy rendkívül elkötelezett partnerre találtunk” – mondta Vincze Tamás, az East Grain vezérigazgatója, akihozzátette: „élni fogunk azzal a számos új eszközzel, amelyek hosszú távú növekedésünket szolgálják. Ezek sok félék lehetnek, a finanszírozástól a kapcsolatépítésen át a különféle vállalkozásfejlesztési tapasztalatátadásig. A befektető egy több dimenziós regionális szereplő, amely folyamatosan új üzleti lehetőségeket hoz számunkra."

A befektetés nem hoz változást az East Grain menedzsmentjében és a piac által visszaigazolt stratégiájában, aminek megvalósítását az East Grain új igazgatótanácsa fogja támogatni és felügyelni, melynek tagjai: Petr Cingr (az Agrofert igazgatótanácsának alelnöke), Libor Němeček (az Agrofert igazgatótanácsának tagja), Andreas Klamminger (a Fert-Tradero S.r.l ügyvezető igazgatója), Kerezsi Miklós (a Hodler csoportelnöke), és Vincze Tamás (az East Grain Vezérigazgatója).

A folyamat várhatóan négy hónap múlva zárul, a következő lépés Európai Bizottság Versenypolitikai Bizottságának és más érintett szabályozó hatóságoknak a jóváhagyása lesz.

Galéria

No items found.